Renoveringen av KM Nelsson 2023

Pannan

Nu har det gått en tid sedan vi skrev något om KM Nelsson men det betyder inte att det inte har arbetats med loket! I detta inlägg skriver vi lite om hur det går med ångpannan som är hos VEÅ AB i Sävsjö (www.vea.se) för renovering och byte av fyrbox.

ÖSlJ på besök hos VEÅ för att inspektera pannan och diskutera arbeten. Foto: Dag Bonnedal

I det senaste inlägget om pannan så beskrev vi lite kort om vårt arbete med att borra ur stagbultarna. Ett arbete som vi hade hoppats bli klara med innan pannan skulle skickas men som fick nedprioriteras då våra resurser krävdes för andra arbeten under sommaren. Arbetet med urborrningen av stagbultarna slutfördes av VEÅ. Därefter skars och borrades nitar för botten- och eldstadsring ur och fyrboxen kunde med en hel del övertalning lyftas ur pannan! Först nu kunde man göra en mer noggrann bedömning av vilka arbeten som behöver göras inuti pannan.

Nu kan vi göra en mer noggrann kontroll av skicket på insidan. Efter mycket rengöring fann man att en del ställen, framförallt runt bottenringen, var mycket avrostade och krävde åtgärd. Även bladstagen var kraftigt rostskadade och behövde åtgärdas. Även om pannan inte var felfri inuti så är pannan i mycket gott skick på insidan. Med vår pannvattenbehandling så har vi möjligheten att fortsätta hålla pannans inre i bra skick till nästa revision om förhoppningsvis minst 50 år.

Något som kan tyckas som märkligt är att pannans inre som håller vatten är i väldigt bra skick medan det yttre fått rostskador. Vi har dragit slutsatsen att fuktig isolering har bidragit till att pannans yttre blivit rostskadat. ÖSlJ förvarade länge ångloken utomhus innan vi byggde lokstallet. Då regnade det på loken och läckte in under pannklädseln och gjorde isoleringen fuktig. Eftersom pannklädseln inte har några hål för avrinning så har fukten stannat kvar och ätit på pannan utifrån. Omfattande arbeten med påläggssvets för att återfå plåtens originaltjocklek har utförts och vi är mycket nöjda och imponerade av insatsen.

Även eldstadsringen och bottenringen har påläggssvetsats och slipats. Vi var oroliga över att bottenringen skulle vara i för dåligt skick för att rädda. En ny bottenring skulle bli en mycket dyr del att tillverka.
Men de skickliga pannsmederna på VEÅ har reparerat bottenringen och fått den att se ut som ny! Nere vid bottenringen, i den bakre plåten i yttre eldstaden sitter anslutningen för bottenblåsningskranen. KM har länge haft en annan/ tillfällig lösning för bottenblåsning men i samband med denna renovering så kommer vi återställa placeringen av bottenblåsningskranen till originalplaceringen.

I den längsgående skarven i rundpannan fanns det ett antal nitar som var mogna för byte, även detta på grund av fuktig isolering. Vi kan nu se vikten av att ångloken kan stå inomhus, torrt och med isolering runt pannan som inte binder fukt.

VEÅ har börjat tillverka den nya fyrboxen. Original var fyrboxen nitad och gjord i koppar. Den nya fyrboxen svetsas ihop i stål. Detta medför många fördelar, vi slipper bland annat galvanisk korrosion och fyrboxen går att svetslaga om så skulle behövas i framtiden. Fyrboxen kommer smidas och få rundade hörn som originalet.

VEÅ har även börjat arbetet med att byta ångröret som går från regulatorn till ånglådan framme i rökskåpet.

ÖSlJ är mycket nöjda med arbetena som VEÅ gör på KM Nelssons panna och vi har hopp om att pannan ska bli klar inom en snar framtid. Då återstår ju ”bara” resten av loket. Hemma i Mariefred har arbetena med ramverket och storlagren gått framåt. Men mer om det i ett senare inlägg.

Ångloksrenoveringar är inte bara tidskrävande utan även mycket kostsamma! ÖSlJ är mycket tacksamma för alla gåvor och bidrag till vår verksamhet. Om ni själv inte har möjlighet att bidra praktiskt inom föreningen överväg då gärna att ge ett ekonomiskt bidrag för att stödja renoveringen av KM Nelsson. Tillsammans kan vi åter få KM Nelsson i trafik igen!

Det går också bra att ge ett bidrag till vårt bankgiro 301-1012 – märk med ”KM Nelsson”

2 svar på ”Renoveringen av KM Nelsson 2023”

    1. Hej, beklagar att det tog tid innan du fick svar.
      Det går alldeles utmärkt att ge ett bidrag till vårt bg 301-1012 , märk med ”KM Nelsson”

      Med vänlig hälsning, Mats

Kommentarer är stängda.