Motorlok

Det nya loket


Loket är byggt av Klöckner-Humboldt-Deutz år 1959 och är ett av fyra lok i sitt slag som köptes till Halmstad Järnverk från Dortmund Cement i slutet av 60-talet.
När smalspårsnätet vid Halmstad Järnverk sedan avvecklades runt 1990 såldes två lok till Ohsabanan ( https://www.ohsabanan.com/sv/lok30.php ) och ett lok till Västerlid – Åkerslunds Järnväg som kom att användas för timmertransporter.

För ca 10 år sedan avstannade verksamheten vid Västerlid – Åkerslunds Järnväg och loket ställdes i förvaring.
ÖSlJ är nu glada över att få överta detta lok som är ett välkommet tillskott till vår park med arbetslok.

Foto: Jimmy Gustafsson. Loket innan det hämtades från Västerlid – Åkerslunds Järnväg till ÖSlJ

Det första vi gjorde efter ankomsten var att tvätta rent loket in och utvändigt.

Efter en grundlig genomgång av loket vågade vi provstarta och motorn startade på första försöket. Efter lite justering och mer genomgång prövade vi om loket kunde förflytta sig för egen maskin. Videon nedan talar för sig själv.

Vi skall fortsätta gå igenom maskinen och sedan börja arbeta fram en plan för loket.

Bojopeden

Bojopeden har sedan den havererade för ett antal år sedan stått och väntat på att vi skall få tid att reparera den. Idag är drivs Bojopeden med Hydrualik men vi ska konvertera den till el-drift. Detta projekt har planerats bakom kulisserna i ett tag och vi har börjat lokalisera delar som vi kan använda till detta projekt. Projektledaren efterlyser dock någon/några som är intresserade av att hjälpa till med detta! Kontakta oss på mail eller via facebook om du skulle vara intresserad.

Foto: Ola Dahlström

Surahammar

Surahammars ramverk blästrades 2008 och sedan har renoveringen av loket jobbats med till och från. De senaste åren har det dock jobbats hårt med loket och förra året fick vi igång loket och kunde börja provköra för att lokalisera detaljer som behövde justering. Nu ett år senare bedömde vi att loket var redo för att målas. På bilderna är delar som fönster, motorluckor och andra detaljer bortplockade för målning. Den 26e september kommer Surahammar att visas för allmänheten i sitt nya utseende.