Maskinhelg 7-8 mars

Varje jämn helg samlas vi i Mariefred, en del arbetar i verkstäderna – en del ute i Läggesta med taxingebygget (bygget av 600 mm smalspår till Taxinge Näsby). Där håller man på med att kapa slipers (tidigare gjordes det med motorsåg men nu har vi provat en hårdmetallklinga i vår vedkap och vi ska bygga till en rullbana så att sliperna kan kapas mer enligt löpande band principen). Bron över råckstaån (bondkroken) håller på att rengöras när den är frilagd, tvärbalkar håller på att tas ner från den gamla NKlJ bron över skärningen – de ska användas på bron över Råckstaån – det blir alltså inga träslipers på bron.

I verkstäderna  började jobbet med att montera ihop KM Nelsson efter provtryckningen,ångrören har monterats och fyrboxen har isolerats och täckplåtar monterats.

Det som återstår är att lyfta på vattentanken, lägga i alla roster och montera asklådan, sen montera löpaxeltrillan men det blir nästa maskinhelg 21-22 mars.

090307_2

På Lessebo kopplas bakre (högtrycks) maskineriet upp, ett svårt jobb då maskineriet ska baxas i rätt läge (loket flyttas).

090703_6

Vattentankarna har börjat skrapas och det har visat sig att plåten i locket är väldigt tunn, det har rostat hål under plåtarna som har täckt mellan tanken och rundpannan.

Här står tankarna i gamla verkstaden och hålen håller på att svetslagas.

090307_1

Musikvagnen har målats i den färg den hade tidigare inför musikalen, orkestern ska sitta i den under uppförandet.

090307_3

090307_4

Underredet till godsfinkan KLJ G 63 är klart och ska snart rullas in i snickeriet där vagnskorgen står. Korgen har renoverats efter att ha stått i en trädgård i Kosta som förråd. När den är klar kommer vi att ha 3 Kosta G-finkor i trafik, något som vi har behov av under trafiken då barnfamiljerna som har flyttat in i bostadsområdet vid Marielund gärna tar tåget in till Mariefred på helgerna under trafiksäsongen.

090703_5

Sista tuben valsas fast i sotskåpet på Nian (JGJ9), nu återstår kragningen i fyrboxen men innan dess ska pluggarna sättas i och vatten fyllas i pannan för en täthetskontroll av valsningen. Loket kommer att flyttas över till gamla verkstaden där gropen finns så man enkelt kan komma in i fyrboxen underifrån nästa maskinhelg 21 -22 mars.

Som vanligt vid våra arbetshelger blev det gemensam middag på lördagkvällen, men det var ingen som tänkte på att föreviga de kulinariska läckerheterna denna gång, men det var utsökta lammfärsbifffar fyllda med b la fetaost och rödlök, till efterrätt serverades glass med varm bärsås och varm chokladsås.